Uutiskirje 1/2013

Hyvä Savuton -uutiskirjeen lukija

Kesä on kepeyden aikaa, joten ilahduttavia uutisia. Meitä on jo 408 jäsentä valtakunnallisessa savuttomuusverkostossa. Olemme ympäri Suomea, erilaisissa organisaatioissa ja erilaisissa tehtävissä. Meitä yhdistää yhteinen tavoite, Savuton Suomi 2040-haaste, johon Suomi on lainsäädännöllisestikin sitoutunut.

Toimenpideohjelmat käyttöön ja seuranta osaksi kuntien hyvinvointikertomusta

Savuttomuutta tukevat toimenpideohjelmat ovat valmistuneet. Savuttomuuspäätöksen tehneissä ja sitä valmistelevissa kunnissa on tärkeää miettiä päätöksen toimenpiteistämistä sekä toimenpiteiden toteutumisen seurantaa ja arviointia. Savuton Kunta, Savuton Työpaikka ja Savuton Oppilaitos -ohjelmat auttavat kuntia ja työyhteisöjä savuttomuuden suunnittelussa, johtamisessa sekä arjen toimenpiteiden käyttöönotossa.

Lisätietoja: http://www.savutonkunta.fi/materiaalia

Savuttoman toimintakulttuurin varmistamiseksi jokaisessa kunnassa tulisi ottaa toimenpideohjelmissa esitetyt toimenpiteet käyttöön ja savuttomuus tulisi liittää osaksi kuntien hyvinvointikertomusta seurantaindikaattoreineen. Näin savuttomuudesta tulee osa kunnallista arkipäivää.

Tupakoivan työntekijän tuki työhyvinvointisuunnitelmaan

Merkittävä osa savuttomuusprosessia on tupakoivan työntekijän tukeminen. Tupakoijista valtaosa haluaa lopettaa ja noin 40 prosenttia yrittää joka vuosi. Onnistumiseen vaaditaan kuitenkin useampi lopettamisyritys.

Työyhteisön savuttomuuden kehittäminen ja työnantajan tupakoijille kohdistamat tukitoimet tukevat yksilön lopettamisprosessia. Savuttomuus tulisi nostaa työhyvinvointisuunnitelmassa yhdeksi työntekijöiden terveyden edistämisen painopisteeksi. Hyvinvointikertomuksen ja työpaikkakohtaisen työhyvinvointisuunnitelman sisältöihin vietynä savuttomuus saadaan osaksi työyhteisön johtamista ja arjen toimenpiteitä.

Savuton Kunta -projektissa ERVA-sairaanhoitopiireittäin työskentelevät projektityöntekijät auttavat mielellään savuttomuusprosessien suunnittelussa. Heihin voi olla yhteydessä pienissä ja isoissa kysymyksissä. Tuemme, autamme ja opastamme.

 

 

Savuton Kunta -projektin toimijoiden yhteystiedot ja toimenpideohjelmat löytyvät www.savutonkunta.fi

Esitetilaukset ja palaute pohjois-savo@sydan.fi

 
slick-shoreward