Naisten tupakointiin liittyvä kuolleisuus kasvanut miesten tasolle

Naisten riski kuolla tupakoinnin seurauksiin kasvaa edelleen, ja se on jo samaa tasoa kuin tupakoivien miesten. Tupakoinnin lopettaminen minkä ikäisenä tahansa pienentää kuolemanriskiä.

Tutkijat selvittivät amerikkalaisten tupakointia ja kuolemanriskiä eri kohorteissa 1960-luvulta lähtien. Tupakoimattomien riskiin verrattuna keuhkoahtaumatautikuoleman riski on tupakoivilla 25-kertainen, iskeemisen sydänsairauden 2,5-kertainen ja minkä tahansa aivotapahtuman 2,0-kertainen. Kaikkien syiden aiheuttama yhteen laskettu kuolemanriski on tupakoivilla 2,8-kertainen tupakoimattomien riskiin nähden.

Jos tupakointi loppuu alle 40 vuoden iässä, vältetään tupakoinnin aiheuttama kuolemanriskin lisääntyminen lähes kokonaan. Mutta riski vähenee melkoisesti silloinkin, jos tupakointi loppuu alle 60 vuoden iässä.

Tämäkin laaja tutkimus osoitti jälleen, että tupakoinnin lopettamiseen on syytä laittaa panoksia. Lopettaminen alle 40 vuoden iässä hyödyttää eniten, ja siihen pitäisi työterveyshuollon panostaa ­reilusti.
Thun MJ, Carter BD, Feskanich D ym. 50-year trends in smoking-related mortality in the United States. N Engl J Med 2013;368:351–64. DOI: 10.1056/NEJMsa1211127

Heikki Ekroos
LT, Keuhkosairauksien erikoislääkäri

Kuva: Panthermedia

Julkaistu Lääkärilehdessä 6/13.

Lue myös: Tupakoinnin lopettaminen pidentää naisten elinikää

Uutisen voi lukea myös tästä.

Jaa sivu: 
Ajankohtaista
slick-shoreward